Önceki başlık :: Sonraki başlık |
Yazar |
Mesaj |
|
avbora Katilimci Uye
|
Tarih: Cum Tem 29, 2005 8:13 am Mesaj konusu: motorla hac vazifesi:) |
|
|
aksam arkadaslarla geyik yaptigimiz dakikalarda motorla hacca gitmenin caiz olup olmadigi konusunda tartisma yaptik ve bu konuyla ilgili grup uyelerinden gorus almak istedik:)[/b] |
|
Başa dön |
|
|
emrek Yeni Kullanici
|
Tarih: Cum Tem 29, 2005 8:47 am Mesaj konusu: |
|
|
caizdir dinen bi sakıncası yoktur. tavaf'ı motorla yapmamak şartıyla:) |
|
Başa dön |
|
|
Woz_16 Katilimci Uye
|
Tarih: Cum Tem 29, 2005 9:14 am Mesaj konusu: |
|
|
aman cruiserla (chopper) gitmeye kalmayin. soyle uzatmisin ayaklari on pege, uful uful alttan nasil eser, o entarinin etegi nasil dalgalanir dusunsene..
dusunuyorumda, arap ulkelerinde hic entariyle motora binen kimse gormedim. neden acaba? _________________ Osman Uyan
F650FB
Bursa |
|
Başa dön |
|
|
Goblin Tecrubeli Uye
|
Tarih: Cum Tem 29, 2005 11:25 am Mesaj konusu: |
|
|
Bu tip konularda sağlıklı bilgiyi T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alabilirsiniz. Tel: 295 70 00.
Kanaatimce her işte olduğu gibi bunda da önemli olan husus niyettir. Niyet Hac yapmaksa hacca gitmek için yürümek, deveye binmek, bisiklete binmek, otobüs veya uçak gibi taşıtlardan istifade etmek mümkün. Motosikleti kolaylık olsun amacıyla seçerseniz bence bu gayet makul bir gerekçe olurdu zira hac yolunda epeyce trafik sıkışıklığı olduğunu duymuşluğum var. Öte yandan, eğleneyim, eğlenirken ahirete de yatırım yapayım, eşeye köşeye "Hacı, ben motorla hac yaptım, naber" diye hava atma aracı olarak kullanayım düşüncesi ise yine kanaatimce fiiliyatın kutsiliğine aykırı düşeceğinden hac vazifesinin yerine getirilmiş olduğundan şüphe edilebilir.
İşin teknik boyutuna gelirsek. Valla hocam, mesafe epeyce var. İyi planlama yapmak lazım. Hele de grupla falan değil de tek gidilecekse iş iyice zor. Hava sıcaklığı, yol koşulları, teknik destek imkanı, kalınacak yerler bakılmadan gözü kara girmemek lazım. Sınır noktalarında motor üstünde "ben hacca gidiyorum arap kardeşim" dendiğinde nöbetçinin hadi len deme olasılığı da hayli yüksek olur herhalde. Bir de dini vecibe olarak giyim kuşam vs. için uyulması gerekli bir takım kurallar iyice incelenmeli.
Kolay gelsin. |
|
Başa dön |
|
|
HANLAR_HANI_METEHAN Tecrubeli Uye
Kayıt: Dec 20, 2004 Mesajlar: 2345 Nerden: Istanbul, Şişli
|
Tarih: Cum Tem 29, 2005 3:53 pm Mesaj konusu: yorumum |
|
|
Bir ara babam, annemi alıp GL 1500 Goldwing ile hacca gitmeyi kafasına koymuştu. Vazgecirene kadar akla karayi secmistim. Ama bu fikir benim kafamda dolasmiyor da degil. Olmamasi icin bir sebep yok. _________________ Metehan YILMAZ |
|
Başa dön |
|
|
kuduzdoktorhektor Tecrubeli Uye
|
Tarih: Cum Tem 29, 2005 4:13 pm Mesaj konusu: |
|
|
dominatorle mısıra giden arkadaşım bu iş için motoru bayağı bir modiye etmişti, çölün ne olduğunu bilenler hiçbir makinanın o koşullara dayanamaycağını tahmin ederler sanırım, filtreler ve soğutma sistemini bayağı bir elden geçmesi gerekir. |
|
Başa dön |
|
|
Teoman Tecrubeli Uye
|
Tarih: Cum Tem 29, 2005 9:38 pm Mesaj konusu: |
|
|
Goblin üstadımın da mukerrer olarak belirttiği üzere ,asıl olan niyettir gidilebilir dinen hiçbir mahsuru yoktur .Ayrıca Full koruma o sıcakta bilemiyorum düşünmek lazım _________________
|
|
Başa dön |
|
|
DrDakar Tecrubeli Uye
|
Tarih: Cum Tem 29, 2005 11:59 pm Mesaj konusu: |
|
|
Baktim konu gereken ilgiyi gormeden kapanacak, bende fikrimi yazayim.
Motorla hacca gitmek caiz degildir. Gidilse olur, ama sevabi azalir. Simarikliga girer. _________________ Akif Ersahin
BMW R1200RT
IBA #25322
DrDakar.com
www.gamsizseyyah.com |
|
Başa dön |
|
|
Oguzhan Tecrubeli Uye
|
Tarih: Cmt Tem 30, 2005 6:27 am Mesaj konusu: |
|
|
DrDakar demiş ki: |
Motorla hacca gitmek caiz degildir. Gidilse olur, ama sevabi azalir. Simarikliga girer. |
sevgili akif niye caiz olmasın . niye şımarıklık .
motora binmek ecdadın ruh halini biraz olsun anlamaya vesile . çok cengaver bir olay . sadırlar geniş ,yürekler mangal ..hele abdesti burda alalım bakalım namazı allah nerede nasip eder tarzı çok hoş , azbuçuk hercaii , biokadar mütevekkil , delidolu mert ve muhabbetli .
ancak suud'da motora mukayet olmak lazım .bir garaja kayıtlı bırakıp kontrollü kullanmak en iyisi . çünkü kıymet vermezler , trafik polisi tahta copla arabaların arasında bi ona bi ötekine vura vura gezer . hele biryere park edip gitmeyi aklından bile geçirme .
birde hac olayı hayatının çok önemli bir buluşması , daveti , ritüeli , muhasebesi , günlük kompartımanlardan sıyrılıp müşahade ederek sorgulama yapabildiğin , koordinat belirleyip kararlar alabildiğin , farklı değerlendirme ve tanımlamalar yaparak gönül dolusu teslimiyetle allah a ben yokum sen varsın diyebildiğin bir parantez .
bütün bunları niye söylüyorum ; çünkü böyle bir frekansta allah kıskançtır . herşeyi bizler , bizi ise kendi için yarattığından ilgi sevgi ve alakanın paylaşılmasını istemez . malesef biz motorcular da motorlarımızı severiz . örneği çoktur bilhassa hacda ; allah bağlantıyı sadece kendine ister , ve burada göreceli arıza varsa onla imtihan eder ...yeni arabasıyla özene bezene gidip , yukarıda bahsedilen dengeyi tutturamayıp arabayı parçalayarak gelenlerin sayısı az değildir . hac çok özel çok güzel bir hadisedir . kesinlikle normal değildir . içinden geçenler anında oluverir .
karar sizin ... _________________ HAYAT INSANIN BAYA VAKTINI ALIYOR
05325900066
SAM SEFERİ ; http://www.ikiteker.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5024&postdays=0&postorder=asc&highlight=sa |
|
Başa dön |
|
|
DrDakar Tecrubeli Uye
|
Tarih: Cmt Tem 30, 2005 4:39 pm Mesaj konusu: |
|
|
DrDakar demiş ki: |
|
Oguzhan senin guzel yazin gibi yazilar devam etsin diye yamistim yukaridakini, bak isede yaradi gordugun gibi. _________________ Akif Ersahin
BMW R1200RT
IBA #25322
DrDakar.com
www.gamsizseyyah.com |
|
Başa dön |
|
|
Lastvoyager Tecrubeli Uye
|
Tarih: Cmt Tem 30, 2005 4:58 pm Mesaj konusu: |
|
|
Şimdi konu açılmış, ben de yazıları okumuşken; zaman cumartesi, saat 20 civarı, millet Bağdat yada İstklal'de cirit atarken, pazartesiye teklif yetiştireceğim diye ofiste beynim bulanmış olsa bile, burnumu sokmamak ne mümkün.
Valla, caiz midir, değilmidir, bu konuda etkin ve yetkin ulema ne der bilemem ama kişisel kanaatim; bu konuda kullanılacak aracın cinsinin önemli olmadığı.
Yalnız şeytan taşlama sırasında, motorun korunmasına ciddi bir şekilde önem vermek gerek. Hani din kardeşlerimiz arasından "işte bu da şeytan icadı" falan diyen çıkabilir endişesi taşıyorum. Aman dikkat. _________________ Dostlukla
Levent ZİNİ ( Düşünmekte ısrar eden adam..)
ER-5
Ben kim miyim? http://www.ikiteker.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=178828&highlight=#178828 |
|
Başa dön |
|
|
Donald_Duck Tecrubeli Uye
|
Tarih: Cmt Tem 30, 2005 11:23 pm Mesaj konusu: |
|
|
Boyle bir ise hic kalkismayin... Kesinlikle tavsiye etmem.
Suudi Arabistan tabii ki motosikletle cok ilginc olur, ben sahsen gitmek isterim dogrusu. Pek cok hatiralarim ve ozledigim, gormek isteyip de gidemedigim yerleri var.
Ancak bu is icin en uygunu umre yapmak. Kisin Ocak Subat aylari cok uygun olur, ayrica milyonlardan olusan cilgin kalabaliklara ve aklinizin almayacagi bir trafige motosikletle girmemis olursunuz.
Yol onemli degil, TR den pek cok tuccar Medine ve Mekke ye sebze meyva getirip pazarda satar. Ustelik gayet eski pusku kamyon ve kamyonetlerle gelirler. Suriye-Urdun SA. SA nin yollarida mukemmeldir ayrica... |
|
Başa dön |
|
|
Oguzhan Tecrubeli Uye
|
Tarih: Pzr Tem 31, 2005 5:31 am Mesaj konusu: |
|
|
Donald_Duck demiş ki: |
Ancak bu is icin en uygunu umre yapmak. Kisin Ocak Subat aylari cok uygun olur, ayrica milyonlardan olusan cilgin kalabaliklara ve aklinizin almayacagi bir trafige motosikletle girmemis olursunuz. |
aynı fikirdeyim . hatta denk gelse nasip olsa da hep beraber yapsak . ne güzel olur !... _________________ HAYAT INSANIN BAYA VAKTINI ALIYOR
05325900066
SAM SEFERİ ; http://www.ikiteker.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5024&postdays=0&postorder=asc&highlight=sa |
|
Başa dön |
|
|
duel Tecrubeli Uye
|
Tarih: Pzr Tem 31, 2005 7:09 pm Mesaj konusu: |
|
|
Oguzhan demiş ki: |
Donald_Duck demiş ki: |
Ancak bu is icin en uygunu umre yapmak. Kisin Ocak Subat aylari cok uygun olur, ayrica milyonlardan olusan cilgin kalabaliklara ve aklinizin almayacagi bir trafige motosikletle girmemis olursunuz. |
aynı fikirdeyim . hatta denk gelse nasip olsa da hep beraber yapsak . ne güzel olur !... |
Valla ben de gelirim! _________________ Selim ERDOĞAN
Kawasaki KLR650
Two roads diverged in a wood, and
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference. |
|
Başa dön |
|
|
alperel Yeni Kullanici
|
Tarih: Pts Ağu 01, 2005 8:09 am Mesaj konusu: |
|
|
tabiki bora,
ca-iz dir.
onemli olan niyet etmek, kalbinin temiz olmasi...
sen oraya hac farizani yerine getirmeye gidersen neyle gittigin onemli degil.hatta zor sartlarda gidersen sevabi artar derler.
ama sen tutup ŞEKİL yapcam diye motorla gidersen ollmmaz.! |
|
Başa dön |
|
|
|