Kayıtlı değilsiniz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
Giris
Hala hesabınız yok mu? Hemen açabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yönetici, yorum ayarları ve isminizle yorum gönderme gibi avantajlara sahip olacaksınız.
Tarih: Cmt Ekm 25, 2003 10:46 pm Mesaj konusu: Bir kaza, kaza öncesi ayaga kalkma, kadin sürücüler...
Merhaba dostlar,
Cuma aksami is cikisi yagmurlu havada 2. köprü yolunda bir motosiklet kazasi gördüm. Titan benzeri bir motosiklet duramayip öndeki kamyonete carpmis, motosiklet agir hasarli, kamyonetin sol arka far kirik sadece. Yaraliyi hastaneye kaldirirlarken sordum, götürdükleri hastanenin annemin calistigi hastane oldugunu ögrenince ben de gittim yardimim dokunur diye.
Acil serviste "motosiklet kullanicilari böyle birbirine yardimci olur" filan desem de doktorlara benim niye geldigimi anlatamadim. Kazayi yapan kendinde ama kazayi hatirlamiyordu. Sol kol kirik, cenede de derin bir kesik vardi (kask yüzünden olmus). 20 milyonluk kaskin disinda hic korumasi yoktu (gerci yagmur korumasi cok iyiydi...). Hastayi SSK'si olmayabilir diye (karti yaninda yoktu) Numune'ye göndermeye kalktiklarinda nöbetci sef ile konusup durumu anlattim ve hastanede kalmasini sagladim.
Kazazedenin yakinlarina ulasmak icin polis, ambulans görevlileri ve doktorlar caba sarf etmedi. Hatta hastanin cep telefonu caldiinda "Kapasana cebini" diye sedyede baygin yatan adama bagirdilar. Allahtan cep caldi da farkedip alip oradan tanidiklarini aradim ve cagirdim. Gerci 2 saat sonra geldiler ama... (taksi cok yazar dediler).
Neyse sonucta talihsiz ama ucuz atlatilmis bir kaza gördüm, hastanede gecirdigim 2,5 saat bana cok sey ögretti. Kisaca sizlerle birkacini paylasmak istiyorum:
1. Cenesi acik kask asla kullanmayin. Acilir kaskinizi da cenesi acik sekilde kullanmayin. Hala o kadar cok kisi kullaniyor ki bu tip kasklari, özellikle cruiser, chopper sürücüleri.
2. Her zaman full koruma giyinin. Kazazedede benim mont ve kaskım olsa 0 (sıfır) hasar alacaktı. Ama kaza durumunda özellikle kırıklarda üzerinizdeki mont-pantolon gibi giyecekleri keserek cikariyorlar bilesiniz, burada deri veya sürtünmeye dayanıklı sert malzemeler engel teskil edebilir, bu da tezat iste.
3. Kaza sonrası genelde kazazede ambulans ile giderken motosiklet olay yerinde kalıyor, polis motosikleti sonra teslim ediyor. Bu durumda motosiklet üzerindeki kan grubu bantlarina kimse dikkat etmiyor.
4. Üstünüzde görünür yerinizde tanidiklarin cebi filan, bi de mümkünse kullanma talimati gibi kaza durumunda yapilacaklar yazan bisiler olmasi lazim. Ikiteker kartı tanisma amacli olarak güzel ama bu fonksiyona yetersiz kaliyor. Üzerinde calisalim bence.
5. Kask üzerinde mutlaka "Kaskımı cikarmayin" yazisi olmali. Kuryelerin üç boy büyük kasklari ve full face önü acilmayan kasklar yine bir yere kadar ama N100, Concept, Century gibi önü acilan kasklarin boyun kisimlari haliyle daha dar. Acma mekanizmasi nedir bilmeyen biri müdahale ederse kötü sonuclar dogar.
6. Özel sigortanız varsa sigorta police kartiniz, SSK'li iseniz saglik karneniz (kart yetmeyebiliyor) mutlaka yaninizda, üzerinizde olmali. (Unutmayin motor kaza yerinde kaldi, polis te topcase'i acmayi akil etmez. Hatta 4. maddedeki bilgi formuna bunlar da yazılabilir (Özel Hastane'ye götürün, SSK hastanesine götürün seklinde en salaklarin bile anlayacagi sekilde - sigorta no verince anlamayabilirler)
7. Cep telefonunuzun sarji yokken yola cikmamaya özen gösterin. Ayrica Nokia 5210 (VAP) gibi tus kilidi sifreli bir telefonunuz varsa mutlaka bu özelligini kapayin. Bilinciniz kapalıyken yardım etmek isteyen birinin telefonunuzu kullanabilmesi cok önemli bence.
Kısaca hiç bir zaman unutmayın ki: Kaza durumunda yüksek olasılıkla yalnız oluyoruz, bize yardım edecek kaza yerindekiler, ambulans ekibi ve hastane doktorlarının hakkımızda ve motosiklet giyim kusami konusunda hic bilgisi olmadigindan yola cikarak, bilincimizin de kapalı oldugunu düsünerek onlara yardimci olacak ne kadar cok bilgiyi üzerimizde görünür, kolay ulasilabilir bir yerde tasirsak, BİZİM İCİN o kadar iyi olur bence.
Tatsiz konulardan bahsettim biliyorum. Ama bunlari arada hatirlamak hepimiz icin iyi olur sanirim.
Kayıt: Oct 10, 2003 Mesajlar: 330 Nerden: Istanbul
Tarih: Pts Ekm 27, 2003 10:51 am Mesaj konusu:
Hani derler ya: "Bu mudur?"...... "Budur"....diye...
Iste olay da "Budur"....... Bravo...
Yardima gitmeniz bir kenara ozellikle oneriler cok faydali. Mesela bu yazidan kendime soyle bir ders cikarttim. N100 cenesi acilir kask kullaniyorum. Cogu zaman da kapali tutarim. Fakat kaskin mekanizma icerisindeki bir pim kirildi ve acarken biraz zorlaniyorum. Soyle iyice one cekip oyle aciliyor.
Oyle ya...... Hic aklima gelmemisti. Bunlarin boyun bolumu daha dar oldugu icin kapali haliyle cikartmasi cok zor.
Gozumda canlandirdim; suurum kapali ve bir doktor, hemsire, hastabakici uclusu benim kaski cikartmaya calisiyor.
Biraz once siparis verdim bir de yeni cam soyledim bu vesileyle...
Tesekkurler....
Bravo Alkan,
Yardımseverliğin ve aynı zamanda bu kazayla ilgili olarak gözlemlerini açıklaman faydalı olacaktır. Sağlık durumuda inşallah iyidir kaza yapan arkadaşın. Ben hep motorsiklet kazası ve bu kazayla ilgili olarak bir iyilik meleğinin yardım etmesini ne zaman görsem Ediz Hun ile Türkan Şoraydı yanılmıyorsam onların filmi aklıma geliyor. Gerçi sende öyle bir şans yok zira yardım ettiğim kişide erkek aranızda aşk olmaz ama ileride iyi bir dost kazandın. )))
Alkan kutlarim yapilmasi gerekeni ama cogumuzun adam sendecilikle belkide yapmayacagimizi ( savsaklayacagimiz) yapmissin. Bende yeni duydugum bir seyi sizlerle paylasmak vede usta motorcularinda bu konu hakkinda fikrini almak isterim. Soyle ki;
Eger bir arabaya veya araba boyutunda bir engele carpmamiz artik kacinilmazsa motorda hafifce ayaga kalkmami soyledi buradaki usta bir motorcu. Cunku carpmanin etkisiyle motordan ucacagimi ve eger tam kusamliysam direk carpmanin etkisiyle kiyaslanamayacak kadar az bir hasarla kazayi atlatabilecegimi soyledi.
Ey ustalar sizin fikriniz nedir bu konuda ( Simdi usta adam kaza yapmamis ve boyle bir durumla karsilasmamis diyebilirsiniz ama en azindan sohbetlerde falan belki konusu gecmistir.)
Carpmanin etkisiyle, seni arabanin( veya carpilan engelin) uzerinden ucurup diger tarafa dusurecegini ve eger kiyafetin saglamsa olayi daha az hasarla atlatabilecegini soyledi. Eger motora siki siki ya sarilirsan motorla beraber sozkonusu engele carpip darbeyi onden alabilirmissin.
Alkan arkadaşı tebrik ederim. Özellikle hastanede yaptıkları taktir edilecek düzeyde. Örnek bir davranış.
Bu arada motordan düşme için açılan konu içinse kimsenin bunu denemek zorunda kalmamasını dileyerek başka bir topic içinde önemli ve yararlı fikir alışverişleri olabilir diye düşünüyorum.
Herkese Saygılar
Evet.. Ayağa kalkma olayı banada öğretilmişti..
Küçük tümsekler/laka lardan geçerken poponuzu hafiften kaldırırsınız ya.. ondan biraz daha yüksek olmanız gerekiyor..
Tam olarak dizlerin düz olmaması da sanırım püf noktası idi..
Eğer bu bir teknik ise sanırım DD hocam daha detaylı açıklayacaktır..
İzmir'de kaza yapan Evrim arkadaşımız da bu yüzden kalçasında platin taşıyor. Hatırladığım kadarı ile diz bükük iken gidona takılıyor.. En azından o şekilde anlatmıştı bana..
Benimde başıma bir kaza geldi.. ve yine bu hafifçe ayağa kalkma sayesinde Süpermen gibi uçtum.. dirseğimde bir çatlak ile kurtuldum..
Onuda kazalarınız bölümüne yazıyorum zati.. _________________ Hasan Deniz
[hasbehas]
O RH+ / Kuşadası
http://hasbehas.blogspot.com
----------------------------------
Bir problemi çözmenin en iyi yolu.. O probleme hiç girmemektir...!!
Kayıt: Sep 10, 2003 Mesajlar: 620 Nerden: istanbul
Tarih: Sal Ekm 28, 2003 10:01 am Mesaj konusu: ayağa kalma..
kazadan hemen evvel kalçanızı sele kaldırıp süpermancilik oynamak çoğu zaman hayat kurtardığı gibi bir çok motorsiklet tipinde çok daha büyük hasara yol açar.. korumalarınız tamam olsa bile... vede vurduğunuz aracın kamyon yada jeep tarzında büyük kasa bir araç olmaması lazım... motordan ilk ayrılken bacaklarınızı gidona çarpmamanız lazım bu da imkansız.. darbeyi aldığınız zaman ileriye fırlarsınız.. tabi motorda eject düğmesi olsa bacaklarınızı kurtarırsınız ama bu seferde yere inmem bir problem.. çuval misali inersiniz büyük ihtimalle ve bir çok yeriniz kırılır..
en iyisi çarpmadan evvel motoru devirip yerde kaymak.. tabi üstünüzden araba vs.. geçmediği sürece.. tabi.. yerde kayarken yol üzerindeki herhangi bir şeyede çarpmmak lazım.. _________________ Don't be afraid of dark. Be afraid of what it hides.......
Çarpmadan hemen önce ayağa kalkmak yada motoru kaydırarak çarpmak arasında çok fark var.. Sanırım ikisise kazanın oluş ve olası çarpma şekline göre değişik önceliklerde..
Önemli olan doğru kararı verebilmek. Hatta belki çarpmadan (mesela kontra) kurtarılabilecek bir durumdur..
Bir söz derki..
Problemi çözmenin en iyi yolu, probleme hiç girmemektir..
gibi gibi.. _________________ Hasan Deniz
[hasbehas]
O RH+ / Kuşadası
http://hasbehas.blogspot.com
----------------------------------
Bir problemi çözmenin en iyi yolu.. O probleme hiç girmemektir...!!
Eger hareket eden bir engele carpacaksak sanirim engelin gidis yonunun tersindeki ucuna ( giden bir arabanin arkasina) bakmamiz carpmadan kurtarmak icin en iyi cozum. Eee DD ustanin dedigi gibi nereye bakarsan oraya gider.
Kayıt: Sep 10, 2003 Mesajlar: 620 Nerden: istanbul
Tarih: Sal Ekm 28, 2003 2:19 pm Mesaj konusu: ....
düşünmek için pek vakit olmuyor genelde.. insan refleks olarak yapıyor ne yapıyorsa.. bu yüzden vücudumuzu nasıl en az hasar alacağımız pozisyona getireceğimizi bilmemiz gerekiyor.. yani darbeyi tek bir nokta yerine daha geniş alana almamız gerekiyor.. bunun tek pratiği ormanda bol bol düşmektir.. yada aikido tarzında bol düşüşlü sporlar yapmaktır.. estetik olarak düşmeyi iyi bilmek gerekiyor.. _________________ Don't be afraid of dark. Be afraid of what it hides.......
Kayıt: Non 0, 0000 Mesajlar: 3352 Nerden: New York
Tarih: Sal Ekm 28, 2003 6:15 pm Mesaj konusu:
Bir kaza ihtimali ile karsilastiginizda yapabileceginiz en iyi sey motorun ustunde mumkun mertebe uzun sure kalip hizinizi dusurebildiginiz kadar dusurmektir. Unutmayin modern motorlarda on fren motorun arkasini havaya kaldiracak kadar gucle kullanilabilir ve yine de bloke olmaz; AMA kullanmasini ogrenmeniz lazim.
Cogu ciddi yaralanmalar, hatta olumler carpisma korkusu ile motoru cok erken terkedip kendini suruklenmeye birakmak yuzunden oluyor, arastirmalara gore. Motoru yatirip terketmek bazi hallerde cozum olabilir ama hizinizi daha fazla dusurme imkani kalmayan noktada.
Bos bir alanda, "Kivirmaca" -(swerving) ve kontra tekniklerini iyice ustalasana kadar deneyin, ve her firsatta kullanin.
Uykulu, yorgun, alkollu, yada herhengi bir ilac etkisinde motor kullanmayin. Bu hallerde beyniniz olup bitmekte olan seyin farkina varmakta gecikecektir. Yolunuzu kesen diger arac size gercek ustu gibi gorunur, "O nun boyle birsey yapmakta oldugu" gercegini kabul edemezsiniz ve cok degerli saniyeler akip gidiverir.
G O R U N M U Y O R S U N U U U U U Z !
Bunu bir paranoya haline getirmenizi tavsiye ederim. Sizi gorseler bile kaza sonrasinda " gormedim abi, biyerden zip diye cikti geldi" deseler, herkes kabul edecektir hic supheniz olmasin.
Ayrica ben bizzat direkt gozumun icine bakan ve beni "GERCEKTEN" gormeyen suruculerle karsilastim. Birinde el salladim adama o zaman gordu ! Birinde de Deyzi (artci esim) arabaya eliyle vurdu da arada sIkIsmaktan kurtulduk, kadin direkt sag yanimdan bana bakiyor ve ayni anda telefonla konusuyor, bir yandan da ustume dogru serit degistiriyordu !!
Dusmeye gelince, (konu carpisma, kendi kendine yada yaris pistinde dusus degil)
Motorun yaptigi hiz insan dogasinin ustundedir...vucut yeteneklerinizi ne kadar gelistirirseniz gelistirin ancak bir 100m kosucusunun hizinda duserken zararsiz atlatabileceginiz kadar gelistirebilirsiniz.
Diyelim saatte 90km hizla motordan dusunce, hele bir seye carpinca hayatta kalirsaniz bu olup biteni birdaha hicbir zaman hatirlayamayabilirsiniz. Olay doganizin ustunde bir hizla, tamamen fizik kurallari cercevesinde gelisir. Ancak, batida yapilan arastirmalar bir diger araca/cisme carpma kazalarindaki ortalama hizi saate 40km olarak tespit etmislerdir. Yani, hizinizi "carpma aninda" 15-20 km/h a kadar dusurebilirseniz, ki biraz sogukkanli ve fren yapmasini bilen bir surucu icin bu cogu kez mumkundur, kazayi ucuz atlatabilirsiniz. Bu hizlarda dususunuzu de ayarlayabilirsiniz.
Peglerde ayaga kalkmak en son yapilacak istir (agirlik merkezi yukselir, ayni anda progresif on fren yapamazsiniz, arka taraf erken havalanir arka freni kaybedersiniz), ve kasik bolgesinden agir yaralanmanizi onleyebilir. Fakat butun bunlara konsantre olmak yerine... baktiniz carpma ihtimali cok yuksek
1-Hizinizi dusurun, son ana kadar motorun ustunde kalin. Hiz artik daha fazla dusurulemeyecek gibi degilse motoru terketmeyin.
2-Kacis noktasina kitlenin ve kivirmaca-swerving deneyin
En son Donald_Duck tarafından Prş Ekm 30, 2003 5:13 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız