Kayıtlı değilsiniz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
Giris
Hala hesabınız yok mu? Hemen açabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yönetici, yorum ayarları ve isminizle yorum gönderme gibi avantajlara sahip olacaksınız.
Tarih: Pts Ağu 19, 2013 10:18 am Mesaj konusu:
132bin km debriyaj değişmedi. Henüz hiç kaydırma kaçırma yok. Kırk yılda bir benim hatam yüzünden boşa düşer o kadar. O da yüklenme esnasında yanlış vites seçiminden. Hala arada sırada soldaki levyeye dokunmadan vites değiştiririm.
Kullanma kılavuzlarında bir garipliğe şahit oldum. Bazı yeni makinelerinde (1000RR ve 600rr gibi) 3. sayfada ömrü 10 yıldır diye bir ibare var. Garip değil mi? 10 yaşından sonra aynı makineyle trafiğe çıkmak tehlikelidir anlamında mı?
yarışlar dışında debriyajsız vites değiştirme tavsiye edilmez. Bir kere anlamı yoktur, yani gereksizdir. Debriyajsız vites değiştirince hem dişliler ani yük alır, hem debriyaj tam baskıda kaydırır, yani aşınma artar. Yarış şartlarında zamandan kazanmak için kullanılan bu yöntemi vatandaş kullanımında uygulamak gerekli görülmez. Dişlilerin ve debriyajın ömrünü azaltır. Yarışlardan sonra bu parçalar, her durumda değiştirildikleri için, saniyenin onda biri zaman kazanmak için her türlü muamele mübah görülmektedir.
Motorun ömrü 10 yıldır demek, 10 yıldan sonra sorumluluk almayız demek gibi birşeydir. 10 yılda şasi içinden paslanma, aşınma falan, filan artık tasarım değerleri dışına çıkmış demektir. Örneğin şasi eklerindeki kaynak dikişlerinin paslanarak incelme katsayısını 10 seçmişlerdir. Bu 10 yıl sonra kaynaklar atacak demek değildir ama 10 yıldan itibaren dayanıklılık ilk güne göre artık teorik olarak güvensizdir anlamınadir. Ancak, bu 10 yıl Mersin'de geçtiyse, paslanma açısından çok daha hızlı, Orta Anadolu'da kuru havada daha yavaş, Istanbul'da yola atılan tuzlar ve nemli havadan dolayı daha hızlı olumsuz etkilenerek geçmiştir. Yine de teorik olarak belirtilmesine gerek görülmüştür. Örneğin, bir durumda şasi bölünmüşse, vatandaş bu ne biçim şasi diye bağırmaya başlamışsa, aslanım motorun kaç yıllık diyerek sıyırma imkanı olsun diye yazılmıştır. İlaç kutularının üstüne son kullanma tarihi yazmak gibi birşey. Bazı ilaçlar kullanılabilir durumdadır, bazıları gerçekten bozulurlar. Şasiyi ısırıp, diş izi kalıyor mu diye bakmak lazım gelir. Motorda, değiştirilemeyen parçalar üzerinden sorumluluktan sıyırmak için kullanılan bir yöntemdir.
Tarih: Pts Ağu 19, 2013 12:06 pm Mesaj konusu:
Goldwing veya VFR'ye niye bu 10 yıllık ömrü biçmemişler acaba? Örneğin 1000rr'da 10 yıl var ama Varadero'da yok. Belki de yazmayı unuttular veya ben gözden kaçırdım. 1000rr şasisi listedekiler arasında en rijid, en teknolojik ürün... _________________ Nomad
olayın belirli makinelerdeki sağlamlıkla ilgisi olduğunu zannetmiyorum. Örneğin, bir kaza sonrası mahkemeye tazminat için başvurulmuştur, şasede güç kaybı vardı ama ben uyarılmadım diye, şirket de bir daha örnek gösterilmesin diye böyle bir cümle ekleyip, olaydan kurtulmuştur. Mikrodalga fırına kafanızı soktuktan sonra başla düğmesine basmayın diye uyarı mesajları vardır ama her makinenin el kitabında yoktur, misal olarak.
Belki, belli modellerin üretiminde kullandıkları kriterlerde zaman faktörü kullanmışlardır, bu sebepten yazmak ihtiyacı hissetmişlerdir. Kim bilebilir ki. Mukadderata inanmak lazım.
Goran inanmayabilir, kesin.. İlyada ne der onu bilmiyim +Emre katılabilir
Abi sen yaşıyon mu yahu?
Ben debriyajsız değişimi doğru bulmuyorum.Dayanağım ise kullanma kitapçığı.Öte yandan vites yükseltirken debriyajı anlık ve toplam manet hareketinin %60 kadar sıkıyorum(iki parmak kullanıyorum ve kısa manetlerim var)
Açıkçası trafikte luzumlu bulmuyorum. _________________ http://www.batidispoliklinigi.com/
Çiviyi tahtaya çakacakmış gibi tutun, sonra da 5 kg lik çekici üzerine yavaşça bırakın. Tahtaya batmayacaktır. Şimdi çekici kaldırın, aniden çivinin kafasına indirin.
Motor devrini ayarlayamadığınız zaman, yukardaki örnekte çekici yavaşça bırakma, debriyajlı kullanımını, kafasına indirme de debriyajsız kullanımı refere edecektir. _________________ NC700X
Oooohhh suyundan da koy.
Çiviyi tahtaya çakacakmış gibi tutun, sonra da 5 kg lik çekici üzerine yavaşça bırakın. Tahtaya batmayacaktır. Şimdi çekici kaldırın, aniden çivinin kafasına indirin.
Motor devrini ayarlayamadığınız zaman, yukardaki örnekte çekici yavaşça bırakma, debriyajlı kullanımını, kafasına indirme de debriyajsız kullanımı refere edecektir. _________________ NC700X
Oooohhh suyundan da koy.
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız