Kayıtlı değilsiniz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
Giris
Hala hesabınız yok mu? Hemen açabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak tema yönetici, yorum ayarları ve isminizle yorum gönderme gibi avantajlara sahip olacaksınız.
ön dişli derken zincir ön dişlisi demek istiyorsanız ve düzenli gittiğiniz bir tamirci varsa bunu piyasadan alacağı, yağa ve sıcağa dayanıklı dudaklı, yağ keçesiyle değiştirir. Kendiniz yapacaksanız daha mufassal bilgi vermemiz gerekecek.
ön dişli derken zincir ön dişlisi demek istiyorsanız ve düzenli gittiğiniz bir tamirci varsa bunu piyasadan alacağı, yağa ve sıcağa dayanıklı dudaklı, yağ keçesiyle değiştirir. Kendiniz yapacaksanız daha mufassal bilgi vermemiz gerekecek.
Kolay gelsin.
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.Zincir değişimi de yapmak istiyorum.Zincir ön dişli keçesini de değiştirmek istiyorum.Bu işlemleri kendi dükkanımda yapmayı planlıyorum.Yardımlarınızı esirgemezseniz memnun olurum.
zincir ve her iki zincir dişlisinin tek seferde beraber değiştirilmesi tavsiye edilir. Nispeten aşınmış dişliler yeni zincirin hızlı aşınmasına, kullanılmış zincir yeni dişlilerin hızlı aşınmasına sebep olur. Onun için tek seferde hepsini birden değiştirmek faidelidir.
Arka dişli değişmeyecekse ve zincir eklemeliyse, arka tekeri sökmek gerekmez. Zincir tek parçaysa ve/veya arka dişli de değişecekse arka teker yerinden sökülecektir. Arka çift ayak varsa iş kolaylaşır, yoksa işe başlamadan önce arka düzeni sehpaya almak ve ön tekerleği kilitlemek için düzenekleri hazırlamak lazım, yoksa işin ortasında motor devrilebilir.
Bu konu üstüne epey yazışıldı. Tekrar aynı şeyleri yazmamak için şu adresleri bir tarayın:
Zincir eklemeliyse, U şeklindeki ekleme kilit segmanının kapalı olan sırtının zincir dönüş yönünde olmasına dikkat edin, ki kullanırken (zincir dönerken) ayakları kenara takılıp açılmasın.
Ön dişlinin cıvatalarının nasıl kilitlenmiş olduğuna dikkat edin ve yeni dişliyi takarken aynı kilitli pulları kullanın veya yenisini alın veya kendiniz imal edin.
Arka dişlinin cıvatalarını, delikleri alkol (kolonya!) ile yağdan iyice temizleyip, kuruttuktan sonra sökülebilen Locktite ile kilitleyin.
Ön dişli keçesini sökmek için motorun kendi yağ basıncını kullanabilirsiniz. Dişliyi söktükten sonra altına leğen koyun. Elcikteki motoru durdurma anahtarını motoru durdurma konumuna getirin, yani marşa basınca motor dönsün ama çalışmasın. Marşa darbeler halinde basın. Her marşta yağ pompası çalışıp yağ basıncı yapacağından keçeyi dışa doğru itecektir. Kenarlar belirince ince tornavidayla az, az kanırtır, çıkarırsınız. Bazen dışarı pörtler ve ortalık yağ olur, leğen zaten onun için. Önünde bir bez tutabilirsiniz. Sökülecek duruma gelince karter tapasını açıp yağı boşaltırsınız, yoksa o delikten akacaktır. Yağ basıncı keçeyi yerinden itemiyorsa keçeyi vida takarak, katırtarak filan sökmek gerekecektir.
Çıkacak yağ keçesinin üstünde 8 filan haneli bir sayı olacaktır. Rulman, keçe satan sanayi dükkanları o sayıyı okuyarak muadil keçe verirler. 100 derece yağa dayanıklı olsun diye hatırlatırsanız iyi olur. Takarken, mili kare deliğinden gececek kadar büyük bir uzun lokma kullanabilirsiniz, veya plastik PVC boru parçası veya ağzı kesmesin diye bantlanmış metal boru parçası kullanarka, yavaş tıklayarak keçeyi yerine takabilirsiniz.
En sonunda da ön ve arka tekerleklerin eksenlerinin aynı hizada, ön ve arka dişlinin aynı eksen üzerinde ve zincir gevşekliğinin uygun miktarda olmasına, sökülmüş tüm parçaların yerlerine takıldığına ve tüm cıvataların sıkıldığına dikkat ediniz.
Merhaba Ender bey;
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Çok faydalı oldular.Dün itibariyle arka lastiği söktüm.Aldığım zincir yekpare olduğundan hiç bozmadan takmak istiyorum.Sormak istediğim birşey var.
Arka tekerleğin bağlı olduğu çatal motorun ortasına doğru gövdeye bağlı ve anladığım kadarıyla bu bağlantıyı sökmeden zinciri çıkaramayacağım.
Bunun başka bir yolu var mı?Ben çözemedim.Şuan oraya dokunmadan bıraktım o vaziyette.
Önce sağ ve soldaki, tekerleği geriye doğru çeken = zincir gerginliğini ayarlamada kullanılan iki gerdirme cıvatasını az gevşetin. Bunlar genelde kontralıdır = iki somun birbirlerine göre sıkıştırılmışlardır. İki anahtar kullanılarak önce birbirlerine göre sıkıştırmaları çözülür, sonra arkadaki somunlar az gevşetilir = tekerlek öne gidecek gibi yapılır.
Sonra, yine sağlı, sollu iki anahtar kullanılarak arka tekerlek milinin somunu gevşetilir. Arka tekerlek öne doğru hareket eder hale gelince, en başta gevşetilen tekerlek gerdirme vidalarının cıvataları daha da açılarak tekerlek gidebildiği kadar öne itilir. Muhtemelen bu aşamada artık zincir arka dişliden çıkartılabilecek hale gelmiştir ama her durumda milin sökülmesi gerekecektir.
Arka tekerlek milinin somunu sökülerek çıkartılır. Plastik ağızlı çekiç veya tahta takoz dayanarak ve tıklatarak mil diğer tarafa doğru itilmeye başlanır.
Arka fren kaliperinin cıvataları sökülür ve kaliper komplesi sicim kullanılarak şasede bir yere bağlanır. Bu sayede tekerlek söküldüğünde kaliper yere sarkarak fren borusunu zorlamaz.
Tekerlek mili artık elle döndürülüp çekilerek çıkarılabilir durumdadır. Bu aşamada dikkat edilecek şey milin üstünde, tekerleğin her iki tarafındaki yüksükler, pullar gibi parçaların hangi sırada ve hangi yönlerde takıldığına dikkat edilerek tekerleğin sökülmesidir. Mil diğer taraftan çekilirken çıkan yüksük, pul filan gibi parçalar bir gazete kağıdına aynı sıra ve yönlerde dizilmeye başlanır. Mil tamamen çekildiğinde artık zincirden de kurtarılmış olan tekerlek motordan ayrılmış olacaktır. Bu aşamada dkkat edilecek olan şey, tekerleğin üstünde yapışıp kalmış yüksük, pul gibi parçaların olup, olmadığıdır. Varsa bunlar da elle alınıp sıralanmış bu ek parçalar dizininde yerlerine konur. Mil ve bu parçaların temizlenip, yağlanıp tekrar montaja hazır hale getirilmesi gerekir.
Takarken işlemler tersine doğru yapılır. Tekerlek düzgünlüğü, zincir gerdirmesi filan yapıldıktan, fren kaliperi yerine takıldıktan sonra, en son milin somunları birbirlerine göre sıkılır. Arka tekerlek gerdirmelerinin kontra somunları sıkılır. Montaj işlemi hiçbir zaman tek seferde bitmez. Onun için acele etmemeli, iş doğru bitinceye kadar sıkıştırılıp, açma, ayarlama, tekrar sıkıştırma işlemi yapılmalıdır.
Tekrar merhaba bu sabah itibariyle zinciri,arka lastiği ön dişli yi söküp
keçeyi çıkardım.orjinal ölçüsü 62*35*6 iken üstünden çıkan 62*35*7 ydi.
et kalınlığı bir milim kalın yani sorun olmaz diyerek araştırmaya başladım.
sökük halde resimleri çektim akşam eklemeye çalışırım.
verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.
herkese kolay gelsin.
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız